A tanulókörök (és így az Anya Tanoda) főbb alapgondolata (is), hogy tagjai nem csak beszélnek, hanem tesznek is. Legyen szó bármiről. Egy közös ügyről, célról vagy szükséges változtatásról. Ez a riport terveim szerint csupán az első. Keresem és sorba járom azokat a pedagógus, szülő vagy egyszerűen csak elhivatott embertársaim, akiknek munkássága példa értékű az oktatás terén és képes reprezentálni azt a szemléletet egy beszélgetés által mindenféle komment és magyarázat nélkül, amit a Tanoda is követ: nem mástól várni a megoldást. Az egyén(i) felelősséget felismerve és vállalva tenni a felnövekvő nemzedékért.

_______________________

Rátki Ilona szolfézs és általános iskolai ének-zene tanár otthonában járok Dunakeszin. Ilona lelkesen mesél tanuló éveiről, pedagógiai pályájáról, még a kezdeti nehézségekről is. A kis zeneteremben (ahol vendégül lát) zongora, szintetizátor, gyerekkönyvek, ritmushangszerek, szemléltető eszközök veszik körbe a tanárnőt. A kis íróasztalon egy számítógép. Innen nyílik ki a világ a kisszobára.

A zene és a tanítás szeretete Ilona családi gyökereiből fakad. Gyerekként sok időt töltött édesanyja mellett, aki óvónő volt. Mind otthon, mind a munkahelyén szeretett vele lenni. Édesapja és a nagyszülei sokat zenéltek. A nagypapa, hallás után tanult meg hegedülni. A muzsikaszó sohasem hiányzott az otthonból. A főiskolai évei alatt pedig Dr. Joób Árpád tanítványa, aki még személyesen ismerhette meg és sajátíthatta el nagy népdal gyűjtőnktől és méltán elismert zeneszerzőnktől, Kodály Zoltántól saját, a világon mindenhol ismert és oktatott módszerét.

Hol léptél először katedrára?
– Dunakeszin, a zene tagozatos, most Bárdos Lajos Általános Iskolában. Sajnos az élet úgy hozta, hogy pár évet kényszerpályán kellett töltenem, de semmi sincs véletlenül.
Hol tanítasz most?
– Fóton a Fáy András Általános Iskolában.
Alsó tagozatban kezdted. Most felsősöket tanítasz. Van kedvenc korosztályod?
– Nincs. Válogatás nélkül szeretek tanítani. Mindegy hogy kit, csak érdeklődés legyen és lehetőség!
A diákok tekintetében van különbség az akkor és a most között?
– Igen van. Valahogy elcsúsztak az értékek. Hiányzik egyfajta alapvető egymásra figyelés.
Kreatív szabadság kontra szabadosság. Amennyiben a kreativitás a bennünk és körülöttünk lévő lehetőségek, a szabadság a jog, hogy ezekkel élhessünk és a felelősség, hogy ezért nekünk kell tenni a ráhagyó, megengedő neveléssel szemben, akkor neked mi jut eszedbe?
– Az én óráimon például lehet youtube-ról zenét hallgatni és közben kötetlen témában rajzolni, mert én hiszem, hogy zene közben jön meg az ihlet. Együtt böngészünk a neten fellelhető zenék között. Így rálátást kapok a gyerekek belső világára, valamint lehetőséget arra, hogy értéket közvetítsek nekik.
Mit szeretnél átadni a ma gyermekének az iskolai ének-zene tanítás során?
– Az éneklés és a zenehallgatás pozitív élményét, de heti egy órában bármit is átadni nagyon nehéz! Ha valaki egy óráról hiányzik vagy bejön például egy tavaszi szünet, akkor előfordul olyan is, hogy valaki 3-4 hétig nem tud részt venni önhibáján kívül az órámon.
Lehet heti egy órában kincseket találni? Tehetséget gondozni?
– Muszáj!
Ma az állami oktatás középpontjában a matematika és a nyelv áll. A művészetek peremre szorulnak, pedig a zenetanítás is sokkal több, mint dalok megismertetése. Gondolok itt arra, hogy az olvasási készség alapja a megfelelő ritmusérzék és hogy éneklés közben az agy félelem központja gátlás alá kerül. És ez még csak két példa a sok közül. Mire hívnád fel a pedagógus társaid és a szülők figyelmét ezen a téren?
– Fontos a mozgás és a sport. Vitathatatlanul! Erre ma sok figyelmet is fordítanak. Ezért kapott teret az oktatásban a mindennapos testnevelés. A matematikai képességek fejlesztését is elengedhetetlennek tartjuk. Fontosabbnak, mint a kreativitást igénylő művészeti területek támogatását. Pedig az éneklés, a zene a lélek táplálásán túl a benne rejlő lehetőségekkel és a hozzá kapcsolható tevékenységekkel mindebben nagyszerű társ lehetne! Az éneklés edzi a tüdőt, átmozgatja a felsőtest izmait. A Kodály módszerrel oktatott szolmizálás (itt Ilona lelkes mozdulatokat tesz a levegőben mindkét kezével, s közben teljes lényén átsugárzik munkájának szeretete) erősíti a kart, a vállakat, valamint fejleszti a téri tájékozódást, segíti az önmagunkhoz való viszonyítást és még nem is beszéltünk a táncról, a körjátékokról. Vagy ha szeretnénk kapcsolódni a matematikához is, akkor például az összhangzattanról, ami a törtek megértésében játszhat nagyon fontos szerepet.
Szolfézs Tőlem.
– Mint már említettem, véletlenek nincsenek. Amikor kényszerpályára kerültem megismerkedtem egy szintén kényszerpályán keringő pedagógus kolléganővel, csak ő tanító volt, nem zenetanár. Azonban voltak kérdései a zenéről, amit én pár mondatban úgy el tudtam magyarázni neki, hogy a sok éves homályt derengés, sőt megértés váltotta fel. Ennek kapcsán kezdte el szorgalmazni, hogy kezdjek el magántanárként tevékenykedni. Elkészült az első 5 lecke. Bevezetett az internet birodalmába, megmutatta hogyan lehet online oktatni és mire feleszméltem, már élesben üzemelt a weboldalam.
Mitől más ez a magánoktatás, mint a többi?
– Az első leckesor teljesen ingyenes, így betekintést nyerhetnek az érdeklődők a módszerembe. Természetesen nem ragaszkodom a tematikámhoz. Egyéni kéréseknek is eleget teszek. Úgy tanítok, hogy mindenki azt kapja, amire szüksége van. Egy anyuka például úgy tanít szolfézst a gyerekeinek, hogy közben én közben skype-on figyelem és javítom amikor szükséges. Ami számomra különleges ebben az oktatási formában az a határok elmosódása. Van olasz- és kanadai-magyar tanítványom is.
Van korhatár?
– Nincs. A zene mindenkié!
Mi vele a célod?
– Kodály örökségét életben tartani és továbbadni.
Az IT korszak nagy előnye – ahogy Te is említetted -, a távolság legyőzése és a tudatos bánásmód az idővel. De mi van azokkal, akiknek fontos a személyes kontaktus. Lehet találkozni veled a skype-on túl is?
– Természetesen igen. Pár online lecke után – amikor már beszélhetünk ismeretségről is -, leginkább saját otthonomban szoktam fogadni azt, akinek erre igénye van. Ennek egyetlen igen egyszerű oka az, hogy itt minden eszköz és lehetőség adott a tanításhoz is és a hatékony tanuláshoz is. De ha arról van szó, hogy valaki akadályozva van a szabad mozgásban, akkor szívesen házhoz is megyek.

IMG_20160511_135816_011

(A képen a tanárnő látható az online oktatás során használt egyik szemléltetőeszközével.)

Ha most a beszélgetésünk olvasása közben valaki kedvet kapott a szolfézstanuláshoz, hol találhat meg téged?
– www.szolfezstolem.hu

Két fiad van. Sikerült átadni nekik a zene szeretetét?
– Szerencsére igen. A nagy műszaki ember, a kicsi a pécsi egyetemen trombita szakos hallgató és kisebb zenés darabokat is ír.
Mire vagy a legbüszkébb?
– Arra, hogy a régi zene tagozatos diákjaim a mai napig, 30 év távlatában is tartják velem a kapcsolatot. Arra, hogy a skype-os tanítványaim a honlapon megtalálható leckén túl is velem tartanak, van akit zeneiskolai felvételire készítek fel. Arra, hogy a gyerekeim szeretik a jó zenét és hogy a kisebbik fiam a zenész, zeneszerző pályán tanul és tevékenykedik.
Miben méred Te a sikert?
– Bennük. A tanítványaim visszajelzéseiben és sikereiben.
Köszönöm a lehetőséget a beszélgetésre. Sok sikert, erőt, ihletet, valamint zenére éhes tanítvány kívánok Neked!
– Én köszönöm.

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.