Svéd “anya” 1.

2016-03-04

Újra kell értelmezni a kreativitás és a szabadság fogalmát. A kreativitás lehetőség, a szabadság felelősség. Mi döntünk, hogy a régihez ragaszkodva roppanunk össze az állandósság súlya alatt, vagy a változás természetességén haladunk könnyedén a megoldás felé.

Ma egy viszonylagos nyugtalanságban élünk. Félünk elengedni azt, ami múlni akar, mivel még nem làtjuk, csak érezzük az újat.

 

A tanulókör, mint oktatási jelenség és mozgalom svéd gyökereket mondhat magáénak. Más ország, más nemzet, más gondolkodás és elköteleződés. Azonban a főbb jellegek és motívumok nagyon jól átültethetőek hozzánk is, valamint adoptálhatóak a felnőtt korosztályról a gyerek közösségre figyelembe véve a helyi szokásokat, kultúrális adottságokat, továbbá az életkori sajátosságokat.

A kis csoport nálunk is igény. Egyre többen adnak hangot a személyes figyelem szükségességének. Bizonyítottan jobb eredményeket lehet elérni hasonló intellektusú 9-12 fős tanulócsoporttal, mint egy 30-as osztálylétszámmal. Az egyoldalú kommunikációt felváltja az interakció, melynek köszönhetöen a tanulókörbe való bekapcsolódás részvételen alapuló dinamikus folyamattá válik. A benne rejlő kölcsönhatáshoz minden résztvevő hozzájárul, így alakítva a tanulókört egyedülálló pedagógiai módszerré.

A tanulókör szabad és önkéntes tanulás. Tág témakört őlel át az emberiség, a társadalom, a munka, a kultúra világán át kinyúlhat egészen a tanulási folyamatok határainak kiszélesítéséig szűkebb környezetünkben.

Megmutatja a valamit közösen alkotás erejét, hatalmát és örömét.

Másokkal együttműködve képessé tesz új ismeretek befogadására, az adott körülmények alapos megvizsgálására, hogy a résztvevők saját társadalmat építhessenek, mivel egy tanulókörben a demokratikus értékeket hordozó munka a résztvevők saját szükségleteinek és érdeklődésének megfelelő tudásvágyra épül.

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.