Egy korábbi bejegyzésemben említettem meg, hogy az Anya Tanodában nem mint oktató vagy tanár, hanem mint facilitátor vagyok JELEN.

A facilitáció folyamatsegítés. Olyan tevékenység, amelynek során a csoportot átsegítem egy folyamaton, problémán vagy változáson, úgy hogy a csoport minden tagját bátorítom az aktív részvételre.

Ez a módszer azon a megközelítésen alapszik, hogy a csoport minden tagja hozzáad valami egyedi és értékes dolgot a folyamathoz. Az én szerepem az, hogy kihozzam a tudást és az ötleteket a csoporttagokból, és hogy bátorítsam őket, hogy tanuljanak egymástól, és hogy gondolkodjanak és működjenek együtt.

Az alkotás tartalmába nem szólok bele, csupán a döntéshozatali, illetve kreatív folyamatokat segítem elő, én vezetem be és zárom le a foglalkozást, adok időkeretet a tevékenységeknek. Fontos, hogy felismerjem az erősségeket és képességeket a csoport egyéneiben, és segítsem őket, hogy nyugodtan megosszák reményeiket, aggodalmaikat, és ötleteiket a csoporttal. Támogatom a csoportot, önbizalmat adok hozzá, hogy elmondják és kipróbálják új ötleteiket, értékelem a sokféleséget, és érzékenyen figyelek a különböző szükségletekre és egyéni érdeklődésre.

 

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.